Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

Jenom velmi rychle načrtnu situaci. Loterie, hry a hazard jsou zdaněny (v současnosti) hned několikrát. Je tu sektorová daň dvacet procent. Tu platí všechny společnosti (pokud vůbec daně v České republice platí) z rozdílu mezi vsazenými penězi a vyplacenými penězi. Majitelé hracích automatů ještě přidají státu 55 korun za každý den a jednu „bednu“. Pan ministr financí hledá další peníze do rozpočtu, a protože jeho úřad není nějak schopen předkládat návrhy včas, zjednal si poslance ze své strany Jana Volného, aby podal návrh na zvýšení daně. Takže máme na stole 25 procent pro všechny a k tomu 110 korun za „bednu“ a den.

Vedle toho se naplno rozjely další nápady. Teď zrovna je na stole asi tak pět nebo i více jiných možností, vlastně už to nikdo pořádně neví – není divu. Chvíli existovala jakási dohoda uvnitř koalice, která teď zase neplatí.

Kromě sektorové daně platí loterijní firmy i korporátní daň (jako každá společnost) a navíc si nemohou odečítat DPH z investic (ani z propisek…) Jenom na sektorové dani odvádějí společnosti s českou licencí skoro osm miliard ročně. Což není vůbec málo.

Já bych k tomu ale chtěl říct něco jiného. Roky jsem se pohyboval a v podstatě stále pohybuji v komunální politice, vím moc dobře, jaké škody páchá hazardní hraní, kolik kriminality se s tím pojí. A také, jak podstatné jsou pro mnoho obcí peníze z téhle oblasti (jenom na okraj – návrh kolegy Volného také mění rozložení peněz mezi obce a stát, takže obce z toho potenciálního zvýšení daně nebudou mít vůbec nic).

Mám v hlavě několik důvodů, proč se mi nynější nápady na zvýšení daně nelíbí a budu mít problém pro ně hlasovat.

Za prvé: Vedle společností s českou licencí existuje spousta dalších, které působí z daňových rájů nebo ze zemí EU. Ty sice inkasují české sázky, ale tady neplatí ani korunu. Zákon, který by to napravil, ministerstvo financí předložilo pozdě. Účinný může být až od roku 2017.

Za druhé: Když zvýšíme daň těm, kdo daně v ČR platí a necháme dál působit ty, kteří neplatí ani korunu, je to správné? Opravdu se tím zvýší výběr daní? Nebo dáme domácí hráčům ránu do vazu a jenom posílíme cizinu? Už letos inkasují z herních automatů obce a města sotva polovinu toho, co se předpokládalo, nebude to ještě horší?

Za třetí: Legální „bedny“ jsou houfně vytlačovány „kvízomaty“ a dalšími fintami, jak obcházet zdanění. Nesporně přibývá i nelegálních heren. Ve sportovních sázkách se dnes prosází polovina peněz na internetu u firem, které sídlí v cizině a nemají českou licenci. Stát si s tím zatím neumí poradit, neumí ochránit plátce daní, ale chce jim tuto daň zvýšit? Mně to nepřipadá férové.

Za čtvrté: Podle mého existuje rozdíl mezi sázením čísel v loterii a tím, když někdo hraje u počítače poker nebo někde v herně stojí u automatu deset hodin vkuse. Riziko patologického hraní je naprosto jiné. Opravdu má být sazba z prvního i z druhého stejná? Já o tom pochybuji.

I kdybychom uvalili na hry a hazard sektorovou daň 25, 35 nebo třeba 50 či 99 procent, lidé budou hrát dál. Pokud mluvíme o regulaci pomocí daně, znamená to spíše odsunutí hraní do šedé zóny a jeho kriminalizaci. A to není rozumné. Prostě není.

Z pohledu komunálního politika i z pohledu poslance mám s tímhle daňovým hokusem - pokusem problém. A dneska mi skoro nejlepším řešením připadá nechat sektorovou daň tam, kde nyní je. Připadá mi lepší začít pečlivě a důkladně jednat o velké novele loterijního zákona a zákonů souvisejících, kde nastavíme daň na roky dopředu a dostatečně s předstihem, kde konečně splníme výzvy EU a díky povolení on-line hraní z ciziny si také otevřeme cestu k jeho zdanění v ČR a jeho regulaci, kde umožníme efektivní boj s nelegálním hraním a skutečné potírání daňových úniků, jakými jsou „kvízomaty“. Které jsou nyní sice „zakázané“, ale je jich plná republika a den za dnem ničí legální konkurenci.

Naše ekonomika kvalitně roste. Příští rok nemůže mít státní pokladna problém s příjmy, alespoň pokud budeme schopni vybírat daně s elementární efektivitou. Tak proč bychom měli škrtit loterijní společnosti, když nemáme ponětí, jestli je neuškrtíme úplně?

Autor: Ladislav Velebný | čtvrtek 17.9.2015 10:03 | karma článku: 8,76 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

Bič na kuřáky? A je vůbec potřeba?

První vlna názorů na „protikuřácký zákon“ schválený vládou opadla. Na to jsem čekal – proč vstupovat do hysterických vod. To důležité stejně teprve přijde v parlamentu.

11.6.2015 v 7:39 | Karma: 25,85 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik