Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.  

Není to pěkný pohled. A to nechám stranou párečky a vuřty. Pojďme tedy rovnou na tu legislativu.

Návrh kolegy Ladislava Šincla na regulaci odměn pojišťovacích agentů má hlavu a patu. Je to návrh dobrý, dokonce bych řekl, že jeden z těch přímočarých a zjevných ve své užitečnosti. Nechci teď vysvětlovat podstatu věci, protože pro další samotné děje není klíčová. Tak jen krátce. Nyní dostane zprostředkovatel za uzavření pojistky s klientem (u kapitálového a investičního životního pojištění) i více než dva objemy ročního zaplaceného pojistného. Jde tedy o desítky tisíc korun, mnohdy o stovky tisíc a vzato jednoduše platí, že kdo takové pojištění sjedná na dvacet let, ten desetinu této doby platí za zprostředkování.

Proč se věci neupraví samy, což by v tržním prostředí mělo fungovat, to je trochu složitější – ale princip je ten, že bez prodejců jsou poskytovatelé pojištění a dalších produktů v podstatě odříznutí od kupujících. Nezbývá jim tedy, než koncipovat svoje produkty jako kompromis, který přináší nějaké benefity klientům, ale který je především lákavý pro prodejce a prodejci z něj mají maximum možného. Protože když jiný poskytovatel služby přijde na trh s něčím, co je nevýhodné pro klienta, ale velmi výhodné pro poradce, poradci raději – jaké překvapení! – prodávají tento nikoliv kvalitní produkt. Proč? Protože z toho mají spoustu peněz. A proto také vždy po několika letech přiběhnou za svými klienty s očima navrch hlavy a s nějakou novou pojistkou, přemluví svou oběť ke stornování staré smlouvy a k uzavření nové. Jaksi již nesdělí, že to celé je dobrý kšeft pro ně, ale mizerný pro klienta.

Návrh kolegy Šincla podpořilo původně ministerstvo financí i Česká národní banka jako krok správný. Náměstka Martina Prose stála tato podpora místo, ministr Andrej Babiš ho obratem vyhodil. Už tehdy bylo opravdu divné, proč ministra rozčiluje tato jednoznačně pro-spotřebitelská novela, jejímž dopadem je jediné, totiž eliminace nečestného jednání některých finančních poradců a náprava trhu. Nyní se karty ukázaly. Podle sdělovacích prostředků totiž na český trh finančního poradenství vstoupila společnost vlastněná bratrem pana ministra a té se jistě nehodí, že veletok desítek miliard plynoucí naprosto zbytečně od klientů k poradcům ustane.

Kolega Šincl se ministra Babiše na tento aspekt zeptal. Prostě se jen zeptal na to, co je pravdy na článcích v novinách. Výsledek zná každý – hysterický výstup s demonstrativním výčtem „převodů nemovitostí“ a dalších rodinných záležitostí kolegy Šincla. Místo toho, aby pan Babiš řekl třeba: Ano, bratr zde ve vaší zemi podniká v oblasti finančního poradenství nebo řekl: Nikoliv, tato informace není pravdivá, tak dosti brutálně a nevybíravě zaútočil na někoho, kdo má prostě jenom jiný názor.

Dostalo se nám všem lekce z toho, jak je řízen podnik podle Andreje Babiše. Šéf vytáhne složku a začne ukazovat, že o tom druhém „ví všechno“, že „ví, co je zač“. Vytvoří tlak, zastrašuje.

Asi mu to při konstrukci „privatizačních vehiklů“ a jiných fiškuntálií vycházelo. Naše politika není nějaká zářivá oblast čestnosti a pravdomluvnosti, ale Aristoteles říkal, že „jsou jisté hranice, které nelze překročit“. Pan ministr financí právě na jednu dokráčel a rovnou jí i překonal.

Co mne těší je, že politická scéna i veřejnost panu ministrovi ukázaly, že vytahování složek a zastrašování možná na Slovensku či v této zemi fungovalo v letech devadesátých, ale určitě nebude fungovat teď a tady. Nejlépe to stvrdíme tím, že pozměňovací návrh pana kolegy Šincla prosadíme do českého právního řádu.

Ostatně nám pan ministr stále dluží odpověď na otázku, co mu na zákonu dobrém pro 99,9 procent obyvatel vlastně vadí…

Autor: Ladislav Velebný | pátek 19.6.2015 7:36 | karma článku: 27,69 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

Bič na kuřáky? A je vůbec potřeba?

První vlna názorů na „protikuřácký zákon“ schválený vládou opadla. Na to jsem čekal – proč vstupovat do hysterických vod. To důležité stejně teprve přijde v parlamentu.

11.6.2015 v 7:39 | Karma: 25,85 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik