Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exekutoři: přistřihnout křidélka, ale nezničit

Legislativní úderka Tomia Okamury zásobuje Poslaneckou sněmovnu jedním návrhem za druhým. Na venek to vypadá opravdu „pracovitě“, ve skutečnosti ale dělá šéf Úsvitu víc škody než užitku.

Tomio Okamura je střelec, čímž nemám na mysli nic z oblasti hvězdopravectví. Je to prostě politický pistolník, který by pro hlas lidu šel i světa kraj. Jeho „referendum bez výjimek“ už okomentoval kdekdo, tedy beru jako vyřízenou věc, že nelze mít zákon o referendu, které by mohlo řešit největší přípustnou velikost chodidla či zákaz chování psů v aglomeracích nad 10 obyvatel případně uvěznění všech HIV pozitivních.

Předseda Úsvitu je však také bojovníkem proti exekutorům. Ve své volební kampani je chtěl zrušit. Nyní se s některými dal dohromady, skamarádil a do Poslanecké sněmovny dopravil návrh známý nyní jako tisk 127.

Pan poslanec v něm dává najevo, že legislativa není jeho silná stránka. Z hlediska stavby zákonů a elementární kvality nesnese tento spisek ani zcela amatérskou kritiku. Věci, které musí být přímo v paragrafech, umístili znalci z Úsvitu do důvodové zprávy. Pokud by někdo byl tak šílený, že by text odhlasoval, vznikl by absolutní chaos nebývalých rozměrů. Ale dobrá, to by se dalo vychytat, přece jenom v Poslanecké sněmovně sedí i řada lidí, kteří legislativu ovládají.

Jenže to není zdaleka to nejhorší. Podstatný je obsah a směřování návrhu novely Exekučního řádu z pera Tomia Okamury. Tady jde do tuhého. Principem je tak zvaná teritorialita, tedy myšlenka, že exekutor má řešit případy na svém konkrétním území. Tisk 127 počítá s krajskou soudní teritorialitou, což je něco hodně jiného než krajská správní teritorialita, protože některé kraje nemají krajské soudy. Hned tohle narazí u jiných exekutorů, kteří chtějí teritorialitu okresní. Prostě středně velcí exekutorští kamarádi Tomia Okamury mají jiné ekonomické zájmy než jiní menší exekutoři. Dneska však může případ z Aše řešit exekutor ze Zlína, máme totiž působnost celostátní.

Proč podle Okamury zavést teritorialitu? Podle něj se sníží náklady exekuce, zlepší se situace dlužníků, protože to „budou mít na exekutorský úřad blízko“ a omezí se „kupčení s pohledávkami“. Místní příslušnost soudu v případě dluhu se určuje podle trvalého pobytu dlužníka.

Postupně. Přeprodávání pohledávek nemá s teritorialitou nic společného a je to naprosto odlišný problém. Co se týká trvalého pobytu, tak asi 40 procent dospělých občanů bydlí jinde, než kde mají trvalý pobyt a to často o stovky kilometrů. V případě povinných osob, proti kterým je vedena exekuce, je to možná i dost přes padesát procent. Nehledě na fakt, že asi 170 tisíc lidí je evidováno na „ohlašovnách“ a to nesporně v řadě případů zcela jinde, než kde se pohybují. Náklady exekuce jsou dané vyhláškou, například cestovné je ohraničeno zcela striktně a neplatí, že čím více se najezdí kilometrů, tím více se někdo „napakuje“. To jsme o několik let zpátky, tento problém je dávno vyřešen.

Já to vidím takto – pan Okamura se pokusil vytvořit novelu (nebo spíše panu Okamurovi nějací exekutoři napsali novelu), která bere věřiteli právo vybrat si exekutora podle svého uvážení a potřeby. To je neobyčejně špatné. Pokud to tak dopadne, potom líný a neschopný exekutor bude mít v podstatě naprosto stejně případů jako někdo, kdo se snaží dělat svou (velmi nepopulární) práci maximálně úspěšně. Z deklarovaných cílů novely nebude splněno naprosto nic. Bude naopak vytvořeno korupční prostředí umožňující a přímo nabádající k domluvám dlužníků a exekutorů na úkor bezmocných věřitelů. Nynější excesy, ke kterým nesporně dochází a jsou odsouzeníhodné a málo řešené, se dějí na úkor povinných, tedy dlužníků. Budoucí Okamurovské excesy se budou dít na úkor věřitelů. Celková vymahatelnost práva se prudce sníží, objem legálně nevymahatelných dluhů raketově vzroste a vrátíme se do kovbojských devadesátých let, kdy argumentem k zaplacení byla zlomená ruka.

Co je ale třeba udělat, to je zesílit celkovou kontrolu exekutorského stavu a kárný systém až po odebrání licence svěřit nezávislému orgánu. Je třeba tvrdě postupovat proti excesům, přistřihnout exekutorům křidélka. Ale pokud stávající systém zašlapeme do země, pak alternativou je anarchie.

Poslední poznámka: podle Tomia Okamury se má systém zlevnit a méně „vysát“ dlužníky. Ve skutečnosti se stane tohle. Protože se pohledávky stanou nevymahatelnými, riziko s tím spojené promítnou všichni do cen a dikce smluv – dopravní podniky, operátoři, banky, pojišťovny a desítky tisíc dalších podnikatelských subjektů prostě zdraží. Takže lepší podmínky pro jeden milion dlužníků zaplatí devět milionů ostatních lidí.

Autor: Ladislav Velebný | středa 26.3.2014 7:25 | karma článku: 10,53 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik