Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poučení z krizového vývoje v Rusku a na Ukrajině

Je čas podívat se na „Krymské události“ a vývoj za východními hranicemi Evropské unie bez přehnaných emocí. Hysterické výkřiky o „kyjevském náměstí v americkém žoldu“ jsou hloupé. Stejně jako není nijak chytré mluvit o „okupaci Krymu“.

Podstatnější je, co nám, jako malému a zranitelnému státu a malé otevřené ekonomice, navíc zemi, která ještě historicky nedávno byla součástí sovětského bloku, tato rusko-ukrajinská krize vlastně přináší za poučení.

Za prvé je tu fakt, že někde kousek za Čiernou při Čope končí Evropa v našem smyslu slova. Ač si nesporně vážím výjimečných přínosů ukrajinského i ruského národa naší civilizaci, omlouvám se, ale problémy, které se řeší dále než na Slovensku, nejsou problémy evropské. Týkají se Evropy, to jistě. Ale nejsou to evropské problémy. Urychlený podpis asociační dohody s ukrajinskou vládou, která vznikla velmi nestandardním způsobem, se časem ukáže jako dosti velká potíž. K tomu, co chceme dosáhnout v EU, jistě nepatří kroky, jaké proběhly na Ukrajině (pokus o vytěsnění ruštiny), stejně jako použití armády proti sousedovi.

Za druhé jako obchodní partner se Rusko stalo v posledních měsících poněkud méně důvěryhodným. Tady nejde o nějaké hodnocení toho, kdo za co může a jestli se Rusové tam nebo onam cítili ohrožení. Jde o způsob řešení problému. Abych nebyl špatně pochopen – těžko můžeme Rusům na Krymu nějak zásadně vyčítat, že chtěli k Rusům v Rusku. Ale stejně těžko od nás může Moskva chtít, abychom akceptovali referendum uskutečněné pod dohledem padesáti tisíc ruských vojáků, tanků, obrněných transportérů a dalších několika desítek tisíc nějakou podivnou shodou okolností skvěle vyzbrojených a organizovaných mužů „domobrany“. To je prostě absurdní. Obchodní partner, který po nás chce, abychom si jeden vztyčený prostředníček interpretovali jako přátelské V, nemůže očekávat důvěru. Neochota Ruska zachovat dekorum a řešit věc politicky (třebas se stejným faktickým výsledkem) ukazuje, že Moskva z nějakého důvodu buď nemá času nazbyt, nebo vstoupila do nové fáze svého vývoje, do jakési další fáze ruského imperialismu.

Za třetí tak samozřejmě vzniká nepříjemná otázka jak velká „menšina“ bude příště v Moskvě interpretována jako „většina“.

Za čtvrté je dobré pochopit, že ruský postup byl předpověditelný. Kdy četl projev Vladimíra Putina na Valdajském klubu (k dohledání ZDE) a dočetl ho do konce, ten při pohledu na zmítající se Ukrajinu musel vědět, že pro Rusko jde o nepřijatelný vývoj. Ruský prezident postavil jasnou představu Euroasijské hospodářské unie (složené ze zemí bývalého SSSR). Bez Ukrajiny je taková představa poněkud nekompletní.

A co z toho plyne pro Českou republiku? Jako tradičně tu máme trochu ukvapených vyjádření. Jistý ministr řekl, že si nedovede představit, že by „Temelín dostavilo Rusko“. Já si zase neumím představit, že by z nějaké čestně vedené a koncipované soutěže bylo možné vyřadit firmy kvůli jejich „národnosti“. Jistě, něco jiného by bylo, kdyby EU uvalila na Rusko tvrdé hospodářské sankce. Ale taková situace zde není a tedy nemůžeme vyřadit Rusy proto, že jsou to Rusové. Avšak oni nám zase nemohou vzít právo ocenit nějakým způsobem riziko, které z výše popsaných důvodů představují. Každé riziko lze vyjádřit v penězích a ty je možné převést na smluvní podmínky. Neměli bychom zapomínat, že nejde jenom o dostavbu dalších bloků, ale že je tady také potíž s palivem.

Ona je to vlastně obecná potíž s energetickou závislostí na Rusku. Pro celou Unii platí, že daleko lépe se nám s Moskvou bude diskutovat ve chvíli, kdy ruská ropa a ruský plyn (případně ruské palivové články) nebudou nepostradatelnými. Toho můžeme dosáhnout, pokud se například zbavíme předsudků vůči břidlicovému plynu a dalším nekonvenčním zdrojům. Místo nekonečného přešlapování na místě potřebujeme nakopnout naše opravdové snahy o to, aby nás nestabilní Východ nedržel pod krkem na plynovo-ropně-uranové šnůře.

Osmdesát procent ruského vývozu jsou totiž ropa, plyn (paliva mají dohromady přes 70 procent) a rudy. To mluví za vše. Při jistém (značném) zjednodušení můžeme říci, že Evropská unie financuje Rusko, ale musí ho financovat, protože nemá jinou možnost, neboť je na něm energeticky závislé.

Pokud máme pocit, že je třeba zkrotit Rusko, pak cesta k jeho pacifikaci leží někde pod zemí v zásobách uhlíkatých paliv. Když se zbavíme závislosti, bude Moskva vyřešená potíž. A určitý děs z toho, zda pro Moskvu Rusko není všude tam, kde je alespoň jeden Rus, ztratí opodstatnění.

Autor: Ladislav Velebný | pondělí 24.3.2014 7:22 | karma článku: 14,77 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik