Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fatální dávka nespokojenosti

Přicházejí mi teď dva typy mailů. Podle jednoho sociální demokracie v koaličních jednáních příliš ustoupila. Podle druhého jsme na vině tomu, že v příštích letech nebude mít Česká republika žádnou rozumnou hospodářskou politiku, protože jsme do koaliční dohody prosadili příliš z vlastního volebního programu.

Těžká situace. Nejprve jsem si říkal, že budu odpovídat každému autorovi zvlášť. Ale popravdě bych tím strávil obrovské množství času. Tak jsem vytvořil tuto standardizovanou odpověď.

Vážená paní, vážený pane,

není na světě člověk ten, který by se zalíbil lidem všem. Koaliční jednání jsou vždycky o kompromisu, to je banální fakt. Pokud žádná strana v zemi nemá takovou podporu, která by z ní dělala jasného hegemona voleb, nutně musí vzniknout hodně kompromisní vláda. Ale dovolte mi, abych k tomu řekl něco poněkud podstatnějšího, než prosté konstatování, že věci nejsou tak jednoduché.

V České republice se nám rozšířil takový nehezký nešvar. Popsal bych ho jako fatální dávku nespokojenosti každého, kdo má nějaký jasný názor (což je u nás v podstatě každý) s tím, že právě jeho názor není dost akceptován, prosazován a brán jako naprosto jasný a nediskutovatelný. Samozřejmě správný, to dá rozum.

Příklad? Když se volil prezident, přívrženci knížete Schwarzenberga se tvářili jako zcela neschopní pochopit, že by kdokoliv mohl volit jeho oponenta, protože to přece není možné. Protože volit kohokoliv jiného je úlet, nesmysl, absurdní myšlenka asi tak stejná, jako předat Karlovarsko do správy Ruské federace. Snažím se vystihnout tehdejší pocit z oné kampaně a možná mi to tak úplně nejde, ale snad je to jasné. Opačný příběh – potkal jsem známého, který volil i tentokrát ODS (což nechápu, ale respektuji). Vyprávěl mi o reakcích svého okolí, kde se stal skoro vyvrhelem, někým, kdo se doživotně upsal kmotrům a ďáblu.

Co tím chci říci: sociální demokracie dostala trochu přes dvacet procent hlasů, ANO něco pod dvacet a tak dále. Pokud si voliči každé strany v této zemi řeknou, že budou zuby nehty trvat na tom, že oni neakceptují ústup z volebních programů, nemůže tady vzniknout jakákoliv vláda. A to ani po dalších a zase dalších a zase dalších volbách. Dvacet let nedaly volby v této zemi jasnou a přesně definovanou vládu, která by nebyla rozkročena od středu doleva nebo naopak od středu doprava nebo dokonce od liberální pravice po liberální levici a tak podobně. Dvacet let je to pořád stejné – jenom občas v poněkud jiném gardu.

Vážení voliči jakékoliv strany, ve skutečnosti je vás ve všech případech málo k tomu, aby vznikla vláda, která by byla přesně definovaná svým původním volebním programem. Moji milí spoluobčané, můžete si za to sami. Nikoliv každý zvlášť, ale určitě všichni dohromady.

Rozčilovat se nad tím, že nebude vyšší zdanění firem a že bohatí budou dál platit navíc jenom „symbolickou“ solidární daň? Nebo naopak nad tím, že tato solidární složka bude zachována po delší dobu? Označovat to rovnou za pitomost nebo zradu státu, národních zájmů?

Vlastně to ukazuje jediné. Někde se nám v posledních letech ztratil respekt k jiným názorům. Kdesi jsme odložili schopnost připustit, že názor, se kterým nesouhlasím, není kvůli tomu automaticky naprosto pitomý, blbý, špatný, zločinný a podobně. Ovšem společnost, která při pětiprocentním prahu pošle do parlamentu zástupce sedmi stran, se tak nějak bez respektu k jiným názorům neobejde.

Autor: Ladislav Velebný | úterý 17.12.2013 7:23 | karma článku: 11,48 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik