Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravé prokletí je nezaměstnanost

Klíčovým problémem nové vlády – ať již bude nakonec poskládána jakkoliv – bude nezaměstnanost. Tady se láme ekonomický i sociální chleba. A to přes fakt, že v rámci Evropské unie jsme na tom vlastně velmi dobře.

Jenom malinko čísel (většinou za třetí letošní čtvrtletí). Technicky vzato máme nezaměstnanost 7,3 procenta. To je slušné číslo, vždyť Evropská unie jako celek hlásí 10,9 procenta, eurozóna 12,1 procenta, třeba Španělsko 26,7 a Řecko rovných 27 procent. Lépe než my je na tom jenom sedm států:  Rakousko, Německo, Lucembursko, Nizozemí, Malta, Rumunsko a Dánsko. Z tohoto pohledu by nás vlastně nezaměstnanost neměla zase tak dramaticky vzrušovat. V Unii je bez práce oficiálně celkem 27 milionů lidí (odhady jsou ještě o tři miliony lidí vyšší), z toho jenom v Německu jsou to téměř tři miliony. Proti tomu je našich asi 560 tisíc lidí bez práce „marginální“ problém.

Jenže nezaměstnanost má řadu souvislostí. Například nemá příliš smysl ukájet se sedmi procenty celkem, když víme, že ve skupině nejmladších občanů (do 25 let) je bez práce každý pátý (pravda – ve Španělsku a v Řecku je to asi polovina příslušníků této generace, v EU celkově asi 22 procent). A dobré je také vědět, že mezi mladými se základním vzděláním je nezaměstnanost v ČR přes 44 procent. To je pořádný základ na velký sociální problém, ze kterého se nevylžeme ukazováním za hranice a poťouchlým „oni jsou na tom hůř“.

(Na okraj – používám zde čísla Eurostatu, která jsou kompatibilní v rámci EU, ale jiná, než jaká uvádí česká statistika, rozdíl je v metodě, trendy jsou shodné).

Nezaměstnanost vede ke stagnaci mezd, vytváří v hlavách lidí oprávněný strach z budoucnosti, na který reagují spotřebitelsky správně – nenakupují a snaží se šetřit, protože výhledy jsou nejisté. O prosperitě a nebo neprosperitě domácí ekonomiky se totiž nerozhoduje jenom ve Strakově akademii či Na příkopech, kde sídlí Česká národní banka. O ní se rozhoduje v milionech domácností s každým váháním koupím nebo nekoupím? Kdyby se podařilo dostat sto tisíc lidí z pracovních úřadů do zaměstnání, přineslo by to obrovský ekonomický podnět a nakoplo by to pozitivně celý systém.

Jediná otázka zní: Kolik to bude stát a vyplatí se to?

Představme si, že bychom na jedno pracovní místo utratili z veřejných zdrojů 100 000 korun za rok, tedy asi 8000 korun měsíčně (a je v tuto chvíli jedno, zda by šlo o peníze vynaložené nebo o peníze poskytnuté v daňové úlevě). Celkové náklady by byly 10 miliard. Co by stát uspořil? Zaprvé podporu v nezaměstnanosti nebo v nevyplacených sociálních dávkách (podle situace) plus odvody na sociální a zdravotní pojištění, které platí za nezaměstnané. Minimálně by šlo o rozpočtově neutrální krok, ale realita tak jednoduchá není. Vytvoření jednoho místa je dražší a každá dotace má omezenou dobu působení. Většinou jenom tak dlouho, dokud platí ten, kdo dotuje. Ve skutečnosti není možné si představit, že lze vzít deset miliard a „nakoupit“ za ně od ekonomiky sto tisíc nebo padesát tisíc nebo alespoň 25 tisíc stabilních pracovních míst. Prosperitu si obecně není možné koupit, je nutné si ji odpracovat.

V těžkých časech, jaké zažíváme, je ale možné poskytnout na nově vytvořená pracovní místa daňové úlevy nebo participovat na platbách pojištění nebo přikročit k nějakému jinému kroku, který rozumným způsobem nasměruje do hospodářství a do tvorby nových míst vhodné rozpočtové prostředky – třeba tím, že se stát vzdá některých svých příjmů. Je to racionální obchod, není nekonečně drahý a zlepšuje sociální situaci.

Potřebujeme pohnout s nezaměstnaností nikoliv kvůli tomu, že by česká ekonomika nezvládla 7,3 procenta lidí bez práce. Potřebujeme ukázat výrazný výsledek proto, abychom změnili náladu v zemi a dodali lidem trochu optimismu. Z recese už pak zemi vyvedou jejich hlavy.

Autor: Ladislav Velebný | pondělí 9.12.2013 7:02 | karma článku: 11,58 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Ladislav Velebný

Voda (zatím) zachráněna, ale ANO to nevzdá

Ministr Richard Brabec z ANO chystal významné zdražení vody pro domácnosti. Po jednoznačném tlaku sociální demokracie zatroubil na ústup, či spíše útěk. Tak zvaný vodní zákon stáhnul z jednání vlády.

25.8.2016 v 9:46 | Karma: 20,92 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Můj problém s hazardem

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

17.9.2015 v 10:03 | Karma: 8,76 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Vítězství rozumu nad lobby?

V České republice se za posledních deset let zvýšily maloobchodní ceny za zboží a služby o necelých pětadvacet procent. Procentní sazba provize za sjednané životní pojištění se zdvojnásobila.

7.7.2015 v 10:30 | Karma: 12,49 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Ladislav Velebný

Řízení státu (podle Babiše)

Murphyho Uzeninový zákon říká: "Kdo má rád uzeniny a respektuje zákony, nikdy by neměl být u toho, když se tyto věci dělají." Ano. Příběh Babiš x Šincl nám pootevřel dveře do kuchyně mistra uzenin a ministra financí.

19.6.2015 v 7:36 | Karma: 27,69 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Velebný

657 korun versus 41 miliard

Jsme v průměru ochotni zaplatit za zprostředkování této služby pouhých 657 korun. Stála nás ale během pěti let nejen desítky miliard za zprostředkování, ale dalších neuvěřitelných 41 miliard navíc jen tak vyhozených do vzduchu.

15.6.2015 v 13:37 | Karma: 20,51 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1359x
Zcela obyčejný člověk ze severní Moravy, kde je drsné podnebí a skvělí lidé. Shodou okolností jsem poslancem, ale to není tak podstatné. Nicméně moje barva je oranžová.

Seznam rubrik